Sağlıklı bir yaşam tarzı sürebilmek için formumuza dikkat ettiğimiz kadar dişlerimize maalesef aynı özeni göstermiyoruz. Sağlıklı bir diş etinin görünümü tenimizle uyumlu şekildedir. Diş eti kanamıyor, dişlere sıkıca tutunmuş ve gülkurusu rengindeyse sağlıklı bir diş etine sahipsiniz demektir.
Diş Eti Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Diş eti hastalığı hemen her yaşta görülebilir, fakat en çok yetişkinlerde ortaya çıkar. Diş etlerinin renginden, diş eti hastalığını anlamamız çok kolaydır. Normalde ten rengiyle uyumlu olması gerekirken bundan farklı bir renge bürünmüşse ilk belirtilerini gözlemlemiş oluruz. Bunun haricinde; diş etimiz kızarık ve şişkinse, diş ipi kullanımı ve fırçalama esnasında kanıyorsa, diş eti çekilmesinden kaynaklı daha uzun görünen diş yapısı varsa, ağzınızı kapattığınızda diş hizasında değişiklik varsa, diş ve diş etleriniz arasında iltihap oluşmuşsa ve kötü bir ağız kokusuna sahipseniz diş eti hastalığına yakalanmışsınızdır. . Erken te şhis konulması halinde zararsız bir şekilde bu hastalıktan kurtulabiliriz.
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
Düzenli diş fırçalamak, dişlerimizin bakımı açısından önemli bir adımdır. Dişler düzenli fırçalanmadığında, yediğimiz yiyecekler dişler üzerinde birikir ve tükürük içerisindeki kalsiyumun çökmesiyle zamanla taşlaşır. Sertleştiği ve yoğun bakteri içerdiği için bu taşlar, fırçalansa da geçmez. Diş etine nüfuz eden bu taşlar, diş eti hastalığını oluşturur. Diş ipi kullanımı, düzenli diş hekimi ziyareti ve düzenli diş fırçalamak bu taşların oluşumunu engelleme açısından önemlidir. Diş fırçalarken doğru fırçalama tekniği konusunda da diş doktorundan tavsiye almakta fayda vardır.
Sigara ve tütün kullanımı da diş eti hastalıklarına sebep olmaktadır. Hatta daha ciddi durumlarda ağız kanserine bile yol açabilmektedir. Gırtlak kanseri ve ağız kanserine yakalanan hastaların birçoğunda tütün kullanımına rastlanmıştır. Bu riskleri en aza indirmek için sigara ve tütün kullanımını sonlandırmamız gerekmektedir.
Diş Eti Hastalığından Nasıl Kurtulabiliriz?
İyi görünen bir diş etine sahip olmayı herkes ister. Sadece dişlerimizi düzenli fırçalamamız bunun için yeterli olmayabilir ya da evde bireysel çabanızla bakterilerden kurtulmanız mümkün olmayabilir.
Diş etlerimizdeki bakterileri giderebilmek için, ağız bakım suyu ve bakteri giderici diş macunu da kullanmamız gerekecektir. Ayrıca yılda iki kez düzenli diş temizliği yaptırmalı ve diş hekimine gitmeliyiz.
Diş hekimi tarafından yapılacak olan profesyonel temizlik, sertleşerek biriken diş taşlarının kaybolmasına ve bakterilerin yok olmasını sağlayacaktır.
Daha ciddi durumlarda kök düzeltme işlemi de yapılabilir. Her zaman için erken teşhis önemlidir. Sizde bu belirtileri gözlemliyorsanız mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız.
İlgili Link: Günde En Fazla Kaç Kere Dişler Fırçalanmalı