İnsanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için düzenli bir şekilde beslenmesi gerekir. Bu nedenle alınan besinlerin sağlıklı bir şekilde öğütülmesi için dişlere ihtiyaç duyulur. Ağız sağlığı denilince ilk akla gelen dişler kişilerin ömür boyu kullanacakları bir yapıdır. Fakat kalıtsal ya da diş problemi sorunlarından dolayı insanlar dişlerini kaybedebilir ve hayatına takma dişler ile devam eder.
Takma dişler eksik olan dişlerin görevlerini yerine getirirler. Bu nedenle takma diş kullanan kişiler ağız sağlığına dikkat etmeleri gerekir. Kullanılan dişler tüketilen her besinlerin ardından diş fırçası ile fırçalanmalıdır. Çünkü takma dişler etrafında da bakteri plakları zamanla oluşur temizlenmediği takdirde ise bu plaklar diş taşına dönüşür.
Takma Diş Bakımı
Takma dişler bir diğer adıyla protez dişler dişin ya da dişlerin kaybedilmesi sonucunda kullanılır. Kullanılan protezlerin temizliği en az kendi dişlerimiz kadar önemlidir.
Protez diş temizliğine dikkat edilmediği takdirde ağız içi enfeksiyonları, diş eti çürümeleri ve ağız kokuları yaşanacaktır. Bazı dişeti protezleri hareketli bazıları ise sabit bir şekilde ağız içerisine yerleştirilir.
Protez bakımı insan sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Temiz ve sağlıklı bir şekilde kullanılan protezler ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Takma Diş Temizliği Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlıklı bir hayatın ön koşulu olan ağız ve diş sağlığı insan hayatında önemli bir role sahiptir. Bu nedenle takma diş temizliği sırasında bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Kullanılan bu protez dişler her yemekten sonra ve yatmadan önce muhakkak temizlenmelidir. Diş protezleri hassas olduğu için bir kap içerisinde temizlenmelidir. Temizlik sırasında bol su kullanılmalı ve diş etrafında bulunan tüm yemek kalıntıları alınmalıdır.
Diş protezlerinin hassas yapısına uygun diş fırçası tercih edilmelidir. Kimi zaman diş protezleri için hazırlanan kimyasal maddelerde yani solüsyonlar da kullanılabilir. Solüsyon kullanırken de markanın bilinirliğine dikkat etmek gerekir. Ayrıca aşındırıcı tozlardan uzak durmak gerekir. Çünkü bu tozlar takma dişlere zarar vererek aşınmasına neden olur.
İlgili Link: İmplant Dişi Kim Yapar
Ağız içerisinden çıkarılan protezler kesinlikle su dolu kaplar içerisine konulmalıdır. Aksi halde dışarıda bırakılan protez dişlerde mikrop ve bakteri oluşabilir. Sabit protez kullanıcıları ise her yemeğin ardından diş fırçası kullanmalı ve diş arası içinde diş ipi tercih etmelidir.
Takma Diş Nasıl Yapılır ?
Takma diş yani hareketli protez yapımı farklı süreçlerden oluşur. Bu süreçler şu şekilde işler;
1 Takma diş takılacak hastanın ağız ve genel sağlık analizi yapılır. Herhangi bir sağlık problemi mevcut ise öncelikle bunun tedavisine gidilir.
2 Takılacak protezin türüne karar verebilmek için hastanın diş ve kemik yapısına bakılır.
3 Hastanın ağzında çürük diş, sallanan diş vb bir diş problemi olmadığından emin olunur.
4 Protez yapımına başlanması için ağızla ilgili tüm şartların uygun olduğuna doktor karar verdiğinde protez yapımı için ölçüm alınır.
5 Hastanın ağzında birkaç tane yada daha fazla diş varsa protez için uygun bir metal yapı hazırlanıp dizilim denilen uygulama yapılır
6 Hazırlanan dizilim mum bloklar kullanılarak hastanın ağzında kontrol edilir.Eğer bir hata veya değiştirilmesi istenilen bir durum varsa hazırlanan mum bloklar değiştirilerek kusursuz hale gelmesi sağlanır.

Takma Diş Kullananlar Nelere Dikkat Etmeli ?
Takma diş kullananlar özellikle ağızlarındaki protezlerin kendilerine ait olmadı hiçbir zaman unutmamalıdır. Günümüz şartlarında ağız ve diş sağlığı alanında gelişen teknoloji bu alandaki konfor olanaklarını da artırmış olsa da kendi doğal dişlerimizden beklediğimiz performansı takma dişlerden beklememeliyiz. Takma dişlerin bakımında mutlaka doktorunuz size bir yol haritası sunacaktır. Bu yol haritasına eksiksiz uymanız özellikle takma dişlerinize uyum sürecine kolaylaştıracaktır. Protezler ağzınızda takılı iken sert kabuklu yemişlerden uzak durmalısınız. Ayrıca eğer hareketli protez kullanıyor iseniz ,doktorunuzun size önerdiği şekilde protezlerinizi belli zamanlarda çıkararak damaklarınızın dinlenmesini sağlamalısınız.
Takma Diş Ağız Kokusu Yapar mı?
Takma dişler ağız kokusuna neden olmaz. Ağız kokusunun temelde üç sebebi vardır; Dişlerde bakteri üremesi fazladır, mantar rahatsızlığı vardır yada hastanın mide rahatsızlığı vardır. Takma dişlerin koku yapmaması için protezlerinizi düzenli aralıklarla fırçalamalısınız. Özellikle yemeklerden sonra protezin üzerinde oluşan yemek artıklarını kimyasal temizleyicilerden destek alarak temizlemelisiniz.
Takma Dişin Akşamları Ağızdan Çıkarılması Gerekir mi?
Protez kullanan pek çok hasta dişlerini çıkarıp bir bardak suya konulan o görüntüyü yaşamak istemiyor, estetik anlamda da bu çok anlaşılabilir bir durum elbette. Fakat diş hekimleri bu konuda protez kullanımının uzun ömürlü olması ve hastanın ağız ve damak sağlığı adına gün içinde protezlerin çıkartılarak , protez altında kalan dokuların dinlendirilmesi gerektiğini ısrarla vurguluyor.