Diş kaplamaları ve köprüler iki çeşit olmaktadır. Metal destekli ve metal desteksiz olarak ayrılan kaplama türlerinden metal desteksiz ve doğal görünüme sahip olan türe zirkonyum diş kaplaması denir. Zirkonyum maddesi sıcağa dayanıklı ve beyaz renkte olmaktadır. Bu özelliklerinin yanı sıra doğal bir görünüme sahipken aynı zamanda diş yapımında sıklıkla tercih edilen bir maddedir. Metal destekli kaplamalara kıyasla daha doğal bir görünüme sahip olup renginin beyaz olmasından dolayı sıklıkla diş hekimlerinin tedavilerinde kullanılır.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Öncelikle dişteki hasar tespit edilerek kaplamaya uygunluğu diş hekimi tarafından belirlenir. Lokal anesteziyle gerçekleşen tedavi dişin inceltme işlemiyle devam eder. İnceltilen ve temizlenen dişi ölçüsü alınır.
Diş hekiminiz diğer dişlerin rengini tespit ederek zirkonyum kaplamanın doğal görünmesi açısından renk uyumuna göre kaplama seçimi yapar. 1 haftaya kadar istenilen şekilde yapılan zirkonyum diş hazır olur.
İlgili Link: Zirkonyum Kaplama Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmelidir
Bu süre içerisinde dişin incelmesinden dolayı görüntüden rahatsız olan hastalar geçici diş kullanabilirler. Hazır olan zirkonyum kaplama diş önce geçici olarak dişe yapıştırılır ve kontrol edilir. Eğer uygun ve istenen şekilde olduysa sorun olmaz ve kalıcı bir şekilde yapışması sağlanır. 6 ayda bir zirkonyum kaplama ve ağız sağlığı için diş hekimine gidilmesi gerekmektedir. İlgili Link: Emax Diş Kaplama Kimler İçin Uygundur
Zirkonyum Kaplama Avantajları
Zirkonyum kaplama olan diş oldukça dayanıklıdır. Kullanılan zirkonyum maddesi sayesinde doğal bir görünümü olup dişin rengine yakın seçimler yapılır. Metal olan kaplamalardan oldukça avantajlı olan zirkonyum kaplamalar diş etleriyle de uyum halindedir ve morumsu bir görüntü oluşmaz.
Zirkonyum Kaplama Dezavantajları
Zirkonyum kaplamaların avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Zirkonyum kaplamalar uzun köklü dişlerde pek tercih edilmez ve bunun nedeni kırılabilir olmasından kaynaklıdır. Geleneksel olan metal kaplamalara oranla daha pahalı uygulamalar olduğu için bazen tercih edilmezler. Diş hekiminizden daha net bilgiler alarak karar verebilirsiniz.
Zirkonyum Diş Kaplama Nedir ?

Porselen diş kaplamaların alt yapısını desteklemek amacıyla kullanılan kaplama türüdür. Zirkonyum kaplamaların Metal porselen kaplamalar dan farkı porselenlerin altyapısını zirkonyum metalden oluşur. Ayrıca beyaz metal daha estetik bir görüntü Işık geçirgenliği ve tek diş uygulamalarında kendi doğal dişinize yakın bir görüntü elde etmenizi sağlar. Zirkonyum kaplamalar ön arka alt üst dişleri olmak üzere her dişe uygulanabilir.. Zirkonyum kaplama uygulanırken doktorunuz dişinizin durumuna göre diş kesimi denilen küçültme işlemine gidilebilir. Dişe küçültme işlemi dişte deformasyon, çapraşıklık ve hasar olup olmamasına durumuna göre yapılır.
Zirkonyum Diş Nedir Nasıl Uygulanır ?
Zirkonyum Kaplama Dişler bizim halk arasında porselen dişler diye bildiğimiz metalin yerine zirkonyum kaplanması ile yapılan kaplamalardır. Zirkonyum malzemesi doğada bulunan bir metaldir. Diğer kaplamalardan tek farkı renginin beyaz renkte olmasıdır. Renginin beyaz renkte olmadı dolayısı ile gri renkteki diğer metallerin renkte oluşturduğu renk gölgesi zirkonyum diş uygulamalarda görünmediği için daha estetik kabul edilir. Zirkonyum diş uygulamalarının bir diğer kullanım sebebi ise biyolojik olarak tüm kaplama türlerine göre diş dokusuna daha iyi uyum sağlayan dişlerdir. Diğer kaplama çeşitleri gibi zirkonyum kaplamalarda 5-10 yıl arasında hastanın ağzında kalabilmektedir.
Porselen Diş Kaplamalar ile Zirkonyum Diş Kaplamaların Farkı
Porselen kaplamalar ve zirkonyum kaplamalar birbirinden tamamen farklı yöntemle uygulanır. Porselen kaplama uygulamalarında altyapısında metal kullanılır. Metal malzemesi döküm veya indüksiyon olarak adlandırılan teknik ile kesilmiş diş formunda hazırlanır üzerine kapatıcı ve kapatıcı üzerine porselen kaplama işlenir. Zirkomyum kaplama yönteminde ise, kesilen diş formu bilgisayar destekli üretim ile yapılır. Bilgisayarda kesik diş formuna göre bir tasarım hazırlanır ve blok adı verilen malzemeden kazınarak zirkonyum malzeme elde edilir. Zirkonyum altyapılar diş ve dişeti dokusuyla kusursuz bir uyum sağlar.

Zirkonyum Kaplama Uygulanması
Zirkonyum kaplamalar da teknik olarak diğer kaplamalar ile benzer şekilde uygulanmaktadır. Ancak bazı insanların diş eti ve ağız içi metal kaplamalar ile tepkimeye girebilmekte ve kişileri rahatsız edebilmektedir. Bu tarz durumlarda zirkonyumun avantajı çok daha yüksek olmaktadır.
Öncelikli olarak diğer kaplama işlemlerinde gerçekleştiği gibi diş kaplamaya uygun olacak şekilde küçültülmektedir. Bu küçültme işleminin ardından da kaplama uygulanmaktadır. Genel diş yapısına uygun olarak renk ayarlaması yapılmaktadır. Uygulanmasının ardından ise kaplama ile ilgili olarak tüm işlemler 1 hafta gibi bir sürede tamamlanacaktır.
Zirkonyum diş eti hastalığına neden olmayacak bir malzemedir. Ancak kaplamanın uygulanacağı sırada kişinin diş eti rahatsızlığı bulunuyorsa öncelikli olarak bu rahatsızlığın giderilmesi beklenmektedir. Ardından gerekli olan kaplama uygulama işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Kişiler kaplamalarını istediği zaman da oldukça kolay bir şekilde çıkarttırabilmektedir. Zirkonyum bu kapsamda hem uygulanma sırasında hem de çıkarılma sırasında hiçbir problem oluşturmayan son derece avantajlı bir malzeme olmaktadır. Sizler de hekimlerinize danışarak kullanabilirsiniz.
Elbette ki zirkonyum dişlerin etkili bir düzeyde uygulanması için mutlaka, bu alanda uzman olan bir diş hekimine müracaat etmek gerekmektedir. Zira bu tarz uygulamalar son derece hassas olan bir süreci de beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte zirkonyum dişlerin başarılı bir şekilde uygulanması için farklı tekniklerin de devreye girdiği bilinmektedir.