Diş sorunlarının en sık belirtisi diş ağrısıdır. Birçok sebebi olabilen diş zonklaması sorunu için mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Diş zonklaması sorunun kaynak noktasın net belirlenmesi için bir gösterge olmayabilir. Diş ağrıları tek bir yerde olabileceği gibi yayılan bir seyir de gösterebilir. Kaynak noktası diş hekimleri tarafından doğru olarak belirlenir ve uygun tedavi belirlenir.
Diş Ağrısı Sebepleri Nelerdir?
Diş ağrısının birçok sebebi bulunabilir. Bunlarda bazıları aşağıdaki gibidir.
- Diş Çürüğü
- Diş çatlakları
- Diş eti rahatsızlıkları
- Diş kökünde enfeksiyon
- Çene kemiği rahatsızlıkları
Genel olarak zonklama şeklinde beliren diş ağrısının sebebi enfeksiyondur. Dişte, sinirlerde ya da diş etinde oluşan enfeksiyonlar çok şiddetli ağrılara sebep olmaktadır. Sıcak ve soğukta aşırı duyarlaşan dişler de ani zonklamalar neden olmaktadır. Bu durum genellikle dişte bulunan çatlaklar nedeniyle oluşabilmektedir. Hava alan kesilmiş dişlerde oldukça şiddetli ağrılar görülebilmektedir.
Bu tür ağrılar ilerleyen zamanlarda daha ciddi sorunlara yol açabilirler. Bu nedenle hemen bir diş hekimine başvurup ağrının kaynağının belirlenmesi ve tedavisinin uygulanması gerekmektedir.
Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Diş ağrıları tedavisi için öncelikli ve tek yöntem uzman bir diş hekimine başvurmaktır. Evde yapacağınız herhangi bir işlem ağrınızı arttırabileceği gibi daha tehlikeli sonuçlara da yol açabilir. Günümüzde acil durumlar için 7/24 hizmet veren diş sağlığı merkezleri bulunmaktadır.
Ağrı başladığı gibi bu kurumlara başvurmak gerekmektedir. Zonklayan şekilde seyir eden diş ağrısı yüksek ihtimalle diş çürümesine bağlı bir enfeksiyon nedeniyle oluşmaktadır. Buna yine bir diş hekimin karar vermesi önemlidir. Bu enfeksiyonların tedavisinde antibiyotik kullanılmaktadır.
Dişe yapılacak herhangi bir müdahale öncesi iltihap mutlaka kurutulmalıdır. İltihaplı dişte yapılan işlem enfeksiyonun tüm vücuda yayılmasına neden olabilir. Antibiyotik tedavisine yine uzman bir diş hekiminin karar vermesi son derece önemlidir
. Kişi kendi başına antibiyotik almamalıdır. İltihabı önlenen diş, kanal tedavisi ya da çekim yoluyla tedavi edilir. Yine bu tedavi şekline diş hekimi karar verir. Genel olarak ağız ve diş bakımına özen göstermek gerekir.
İlgili Link: Günde En Fazla Kaç Kere Dişler Fırçalanmalı
Diş Ağrısı Nedir?
Diş ağrısı dişin içinde yada çevresinde oluşan ağrıdır. Basit diş ağrıları evde geçici süreyle tedavi edilebilir. Uzun süre devam eden diş ağrıları daha çiddi boyuttaki ağız ve diş sorunlarını işaret etmekte ve tedavi gerekmektedir. Öncelikle bilmelisiniz ki sitemizde verdiğimiz tüm bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır . Yaşadığınız sağlık sorunu için size en uygun tedaviyi muhakkak hekiminizden almalısınız.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir ?
Diş ağrısına ne iyi gelir diş ağrınıza iyi gelebilecek evde doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır .Bunlardan kısaca bahsedelim ;
Başınızı Yukarıda Tutmak ; Başınızı yukarıda tutmak başımızı vücudunuzdan daha yükseğe yaslamak kanın başınıza gelmesini önleyebilir .
Asitli Soğuk ve Sert İçecekler Yemekten Kaçınmak ; Bu yiyecekler dişlerinizi ve daha önce oluşmuş olabilecek boşlukları ağırlaştırabilir. Ağrıyı tetikleyen gıdalardan kaçınmaya çalışın.
Tuzlu Su ile Gargara Yapmak ; Dişlerinizi gargara ile durulamak dişlerinizi hem dezenfekte etmek hem de uyuşturmak için alkol içeren bir gargara kullanılabilir.
Ağrıyan Bölgeye Kompress Yapmak ; Ağrıyan bölgeye buz torbası kullanarak kompres yapmak . Bir buz torbasını beze sarıl ve yüzümüzün ağrılı tarafının üzerine koyun.
Ağrı Kesici veya Uyuşturma Jelleri Kullanmak ; Yetişkinler için reçetesiz satılan ilaçlar seçilebilir uyuşturma macunları veya jelleri kullanılabilir
Diş Ağrısı Çeşitleri
Pek çok insan düzenli diş kontrolü yaptırmadığından ancak diş ağrısı sorunu ile karşıya kaldığında diş hekimine gidiyor. Bu aşamada hekiminizin size uygulayacağı tedavi biçimi yaşadığınız diş ağrısı çeşidine göre değişkenlik gösterecektir. Örneğin hafif bir ağrı sorunu yaşıyor yada yediğiniz bir tatlı yada yiyecekle tetiklenen bir ağrı durumu ile karşı karşıya iseniz, muhtemelen yeni başlayan bir çürüğünüz var ve ufak bir dolgu operasyonu ile sorun çözülebilir. Eğer daha yoğun bir diş ağrısı sorunu yaşıyor , sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet duyuyor ve hatta dişinizin üzerine bastırdığınız da sizi uykudan uyandıracak bir ağrı sorunu yaşıyorsanız muhtemelen hekiminiz kanal tedavisi uygulayacaktır.
Bilmelisiniz ki tüm diş sorunlarının kesin ve kalıcı çözümü alanında uzman bir dişhekiminden yardım alarak tedavinizi tamamlamadan sonuçlanmayacaktır, fakat gece başlayan şiddetli diş ağrıları için şimdi önereceğimiz çözüm önerileri kısa sürede olsa ağrınızı hafifletecektir.
Ağrıyan dişinizde çürüğün olduğu kısmı görebiliyorsanız , çürüğün içine karanfil yağı içeren preparatlar yada direk karanfil yağını bir pamuğa dökerek çürük olan bölgeye tampon uygulayabilirsiniz. Eğer dişinizde çürük olmamasına rağmen dolgulu veya kanal tedavili bir dişiniz ağrıyor ise tuzlu su ile ağzı çalkalamak ağrıyı hafifletecektir. Her iki durumda da hafif ağrınız olursa da şiddetli ardımızda olsa da ilk fırsatta bir Diş hekimine muayene olmanızı tavsiye ederiz .

Diş Dolgusu Sonrası Ağrı Nasıl Giderilir ?
Dişinizde çürük olması durumunda diş hekimin dişin çürük kısmını çıkartarak dolgu malzemesi ile o kısım doldurulur. Diş dolgusu yaptırmayı düşünen pek çok kişinin sorduğu Diş Dolgusu Sonrası Ağrı ve hassasiyet durumunun oluşup oluşmayacağı ise hastanın durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Şiddetli olmayan koşullarda bir dolgu sonrası diş ağrısı aslında kendi kendine geçebilmektedir. Genellikle diş dolgusu sonrası ağrı 3-7 gün içinde kaybolur. Eğer bu süreden daha uzun bir süredir devam eden bir diş ağrınız var ise ;en hızlı şekilde diş hekiminize görünmeniz gerekmektedir.Diş Dolgusu ağrı oluşumunu en aza indirgemek için elbette alınabilecek basit ve etkili önlemler mevcut. Örneğin ;
- Dolgu işlemi sonrası tatlı, kraker, kuruyemiş gibi çok sert ve çiğnenmesi zor olan yiyecekleri yemeyin.
- Dolgu yapılan dişin çene tarafını çiğnemekten kaçının.
- Günde en az 2 kez dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın.
- Yalnızca yumuşak kıllı bir diş fırçası ve geçici olarak yumşak bir diş fırçası kullanın.
- Geçici olarak dolan diş bölgesinde diliniz ile çok sık oynamayınız.
Diş Dolgusu işlemi yapıldıktan sonra şlerinizi fırçalarken veya çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler yerken bazı hassasiyetler yaşamanız mümkündür İşte bu hassasiyetleri en aza indirmek için bazı tedbirlere önem vermelisiniz.
- Ön dişiniz de zonklama hissi olursa hemen diş hekiminize başvurmanız gerekir.
- Sıcak veya soğuk yiyecekler ile temasta rahatsızlık hissedebilirsiniz bu durumda ılıman yiyecek ve içecekler tercih etmelisiniz
- Çiğneme sırasında hassasiyet özellikle çiğneme sırasında baskı yapılması durumunda Ağrı yaşanması yaygındır bu durumda ağrı kesiciler sizi rahatlatabilir.
- Bu süreçte çenenizi çok fazla sıkmaktan kaçınmalısınız.

Diş Ağrısına Evde Neler Yapılabilir
Diş ağrısının sebebi çürümüş ve içi boşalmış bir diş ise , bu diş mümkün olduğunca temizlenmeli ve fırçalanmalıdır. Eğer dişinizde enfeksiyon problemi var ise enfeksiyonun şiddetine göre sıcak yada soğuk kompres uygulanmalıdır. Halk arasında sıklıkla uygulanan dişin üstüne aspirin yada alkol gibi uygulamalardan kaçınılmalı ve en yakın sürede diş hekimine gidilmelidir.
Şiddetli Diş Ağrısı Yaşayanlar Ne Yapabilir ?
Şiddetli diş ağrıları genellikle geceleri başlar çünkü hormonal değişiklikler ile damar içi basıncın artması ve damarsal genişlemeler gece ağrıyı daha şiddetli hissetmenize neden olur. Bu durumda yapılması gereken en doğru eylem en acil diş hekimine gitmektir. Eğer bir sebeple diş hekimine hemen ulaşılamıyor ise, dişin ağrıyan kısmına halk arasında sıklıkla kullanılan alkol, kolonya yada aspirin koymak diş yapısına zarar vereceğinden sorunu daha da büyütebilir.
Bunun yerine doğal çözümler ve ağrı kesici medikal bir ilaç alarak en yakın diş kliniğinden yardım almalısınız. Unutulmamalıdır ki yaşadığınız diş sorunlarının ihmali çok daha büyük sağlık sorunlarına dönüşebilir. Örneğin basit gibi gördüğünüz diş apsesi vücudunuzda bazı organlara zarar verebilir. Yada ağrınızın geçtiğini düşünerek yarım bıraktığınız bir kanal tedavisi dişin sinir uçlarında oluşacak iltihap oluşumu ile beraber kalp rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Diş rahatsızlıklarında riskli grup olarak adlandırılan ;
- Kalp rahatsızlığı olan
- Nakil Hastaları
- Radyoterapi tedavisi alan yada kanser hastaları
- İmnum sistem yetersizliği olan hastalar
- Doğuştan kalbi delik olan yada kalp protezi taşıyan hastalar
risk grubunda olup düzenli olarak 3 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmeleri gerekmektedir.